De oprichting van URSAPHARM

Klein beginnen om groot te worden

De oprichting van URSAPHARM

De in 1974 in Duitsland opgerichte onderneming URSAPHARM wist zich de afgelopen decennia flink te ontwikkelen en is tegenwoordig een farmaceutisch concern dat wereldwijd actief is. Behalve het hoofdkantoor in het Duitse Saarbrücken (Saarland), maken tegenwoordig ook distributiefilialen in Benelux, Oostenrijk, Polen, de Tsjechische Republiek, Slowakije, Rusland en India deel uit van het internationale netwerk van URSAPHARM. Bovendien zijn de URSAPHARM producten in een groot aantal andere landen vertegenwoordigd, dankzij samenwerkingsakkoorden met distributiepartners.

Alles begint met een simpel idee. In de jaren ‘70 worden de meeste oogziekten in Saarland behandeld met producten van apotheken uit het Franse grensgebied. De vier Saarlandse apothekers Albrecht Holzer, Dieter Trox, Werner Buxmann en Werner Bernhard grijpen dit gat in de markt aan om URSAPHARM Arzneimittel GmbH op te richten. Behalve de farmaceutische productie concentreren zij zich voornamelijk op de gestructureerde en professionele distributie van hun producten in de apotheken in Saarland. De resultaten spreken voor zich: in slechts tien jaar tijd weet URSAPHARM een compleet assortiment voor de ophtalmologie bestemde geneesmiddelen te ontwikkelen.

Het eerste grote octrooi

Tien jaar later, in 1993, haalt URSAPHARM een sterke daad uit, door het COMOD® systeem op de markt te brengen, dat intern ontwikkeld is en waarvoor onmiddellijk patent wordt aangevraagd. Met zijn intelligente flacon en het unieke doseerpompsysteem ontketent dit nieuwe product een ware revolutie in de farmaceutische industrie. Tot dan toe was het onmogelijk vloeibare preparaten, zoals oogdruppels, voor een lange periode te steriliseren en te conserveren zonder de toevoeging van conserveermiddelen. Daarentegen vermijdt het gepatenteerde COMOD® (COntinuous MOnoDose) systeem op betrouwbare wijze het contact tussen de oplossing in het applicatiesysteem en de omgevingslucht. Resultaat: alle bacteriën worden uit de buurt van de oplossing gehouden en ook na het openen van de flacon is men verzekerd van een steriele toepassing. In het algemeen wordt het COMOD® systeem zowel gebruikt voor druppels, als voor spray.

Ontwikkeling van de loonproductie

Na deze flinke stap voorwaarts op dit gebied ontwikkelt de onderneming zich dankzij de productie en de distributie van zijn eigen producten. Behalve de ophtalmologische geneesmiddelen blijft URSAPHARM ook preparaten voor algemeen geneeskundig gebruik produceren, slaat het de weg van de enzymtherapie in en ontwikkelt het geneesmiddelen voor de behandeling van allergieën en vaatziekten. Bovendien vormt de loonproductiesector een aanvullende inkomstenbron. In geavanceerde productie-installaties die aan de nationale en internationale vereisten voldoen, produceren de specialisten farmaceutische producten voor derde ondernemingen, waarbij strikt gereglementeerde productieprocessen en tests worden gevolgd.

De oogdruppels HYLO® GEL

In 2008 slaat URSAPHARM een volledig nieuwe weg in. Voor het eerst wordt een behandeling goedgekeurd met een oplossing op basis van natriumhyaluronaat van hoge kwaliteit.
De G-BA (het hoogste beslissingsorgaan van de gezamenlijke zelfreguleringsorganisatie van artsen) is bovendien tot de conclusie gekomen dat er geen alternatieven bestaan voor de door URSAPHARM geproduceerde HYLO® GEL. Zo is HYLO® GEL het eerste farmaceutische product voor de behandeling van droge ogen dat in Duitsland medisch wordt voorgeschreven. Gevolg: sinds die dag moeten de ziekenfondsen de kosten van behandelingen met HYLO® GEL voor bepaalde medische gevallen (zoals beschadigingen van de traanklier, diverse auto-immuunziektes, het niet meer kunnen sluiten van de oogleden (lagoftalmie) en een verlamming van de aangezichtszenuw vergoeden.